GÜLÜŞ TASARIMI
Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size özel ideal gülüşünüzü yenilemektir. Sizin birtakım kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı da birleştirerek sağlıklı bir gülüşü planlamaktır.
Estetik gülüş ifadesini belirlerken yüz hatları, cinsiyet, dişeti seviyeleri, dudakların şekli, gülme hattı ve dişlerin sıralanışı gibi faktörler dikkate alınır.
Estetik bir gülüş için sağlanması gereken iki önemli özellik vardır. Bunlar hastanın yüz anatomisine uygun şekilde, orantıda sıralanmış dişler ve bu dişleri tamamlayan dişetleridir. Artık günümüzde estetik çalışmalar dişler ve bu dişler ile ilgili dişetlerinin bir harmoni içerisinde olacak şekilde yapılmaktadır. Pembe-Beyaz Estetik kavramı ortaya çıkaran konsept budur.
Beyaz Estetik:
Dişlerin ebatları ve şekilleri yüzümüzün şekli ve ölçüleri ile doğru orantada olmalıdır. Yapılan klinik çalışmalar ile estetik gözüken dişler için yüzümüzde belli noktaların referans alınması ile oluşturulan bazı oranlar mevcuttur. Hastalarımızın dişlerini bu referanslar dikkate alarak yapmamız göze daha hoş görünen dişlerin ortaya çıkmasını sağlar. Ayrıca dişlerin kare, yuvarlak gibi şekillerde olması feminen yada maskülen görüntünün artırılmasında rol oynar.
Dişlerin şekillerini değiştirirken artık kompozit malzemeler(beyaz dolgu, bonding sistemi) veya lamina ve tam seramik kronlar (zirkonyum, empress vb.) yöntemlerden yararlanılmaktadır. Bu yöntemlerin seçiminde hastanın dişlerinin şekil ve renk bozuklukları, mine yapıları önemli kriterlerdir.
Laminalar sadece dişlerin ön bölgelerinde minimal 1 mm civarında kalınlıkta mine tabakasının kaldırılması sonrası diş teknisyeni tarafından hazırlanan çok ince porselenlerin dişlere özel malzemeler ile yapıştırılması ile uygulanır. Yaprak porselen denilen laminların bir çok avantajı vardır.
Çok az diş minesi kaldırıldığı için dişlerin yapısal bütünlüğü maksimum düzeyde korunarak dişin sağlığını çok daha uzun süre koruması sağlanır. Çok ince çalışıldığı için estetik, renk ve ışık geçirgenliği gibi özellikleri diğer malzeme ve tekniklere göre daha başarılıdır. Hassas çalışma gerektiren laminaların fiyat dezavantajı bulunmaktadır. Aşırı diş çapraşıklığı olan veya doğal diş dokusunun çok fazla olmadığı hastalarda endikasyonları kısıtlıdır.
Zirkonyum klasik metal destekli porselende kullanılan metal alt yapı yerine zirkonyum malzemesi kullanılarak yapılan kron-köprülerdir. Zirkonyum esasen bir metal olsa da beyaz rengi yapılan protezlerin ışık geçirgenliğinin çok daha fazla olmasını sağlar ve gerçek dişe yakın optik özellikler kazandırmaktadır. Zirkonyumun en büyük dezavantajı ise daha rijit(sert) olması nedeni ile daha kırılgan bir yapı sahiptir.
E-max veya Empress porselenler,alt yapısında basınç altında sıkıştırılmış kristal yapılı seramik çekirdek porselen bulunan ya da tamamıyla blok olarak güçlendirilmiş porselenden yapılan estetik olarak en gelişmiş kaplamalardır. Metal alt yapı ya da zirkonyum alt yapı bulunmamaktadır. Tam porselenler olarak ta bilinmektedirler. Laboratuvar aşamaları teknik olarak oldukça hassas uygulamalardır.
Pembe Estetik:
Estetik bir gülüş sağlamak için aynı zamanda dişlerin çevresindeki diş etlerinin de sağlıklı, dişler ve yüz ile doğru orantılar da bulunması gerekmektedir. Sağlıklı diş eti tıkız, açık pembe renkli, kanamasız bir görüntüye sahiptir. Sadece gülüş tasarımı açısından değil sağlıklı bir protez yapılması ve teknisyeni doğru bir ölü aktarmak için alınacak son ölçü öncesi diş etlerinde bulunan problemlerin tedavisi gerekmektedir. Gingivitisli veya periodontitisli dişetleri başlangıç tedavisi (basit diştaşı temizliği, küretaj) sonrası gerekir ise ileri periodontal tedaviler ile sağlıklarına kavuşturulmalıdır.
Sağlıklı dişetlerine sahip olan hastalarda ayrıca dişetlerinin olması gerekenden daha fazla veya daha az gözükmesi de bir problemdir.
Gingivektomi gereğinden fazla gözüken diş etlerinin kesilerek çıkarılması işlemidir. Lokal anestezi altında sadece dişetleri 2-3 mm kesilerek dişlerin boyları uzatılır iken gözüken dişetleri kısaltılmış olur.
Gingivoplasti ise hem fazla diş etinin hem de altındaki kemik dokusunun şekillendirilmesi işlemidir. Daha fazla dişetinin gözüktüğü durumlarda yapılmaktadır.
Lip repositioning dişetlerinin çok fazla gözüktüğü durumlarda dudak içindeki kas ve mukoza bağlantılarının yerlerinin değiştirilmesi ile gummy smile yani aşırı dişeti gözükmesinin tedavisi için uygulanan cerrahi işlemdir.
Diş kaybı veya enfeksiyona bağlı olarak kemik hacmindeki azalma sonucu dişetinde de çekilmeler gözükebilmektedir. Bunun sonucunda diğer dişlerden daha uzun ve göze hoş gözükmeyen dişler yapılmak zorunda kalmamak için rejeneratif dişeti düzenlemeleri de yapılmaktadır.
Bağ dokusu grefti uygulaması sadece damaktan alınan veya özel olarak hücrelerinden arındırılmış yumuşak doku greftleri kullanılarak ilgli bölgedeki dişetinin kalınlığını artırmaya yönelik yapılan işlemlerdir.
Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu dişetinin kemik erimesini takip ettiği ve aşırı kemik rezorbsiyonu olan vakalarda kemik dokusu hacmini artırarak dişetinin pozisyonun düzeltilmesi işlemidir.
Bleaching çeşitli nedenler renk değiştirmiş veya doğal olarak koyu renklere sahip dişlerinin renginin beyazlatılması işlemidir. Dişin üstündeki lekeler değil dişin kendi renginin açılması için bazı kimyasal ajanların kullanılması ile yapılır. Bleaching işlemi öncesi diş üstündeki lekeler ve diş taşlarının uzaklaştırılması ve ayrıca varsa çürüklerin tedavisi gerekmektedir.
Ofis tipi ve ev tipi olarak iki farklı metodu bulunan bleaching işlemi ya bir veya iki seans klinikte hekim tarafından ya da hastadan alınan ölçüler ile oluşturulan diş kalıplarına gene hekim tarafından verilen beyazlatıcı jelin gene hekimin direktiflerine uygun olarak kullanılması ile yapılır.
Kliniğimizde yapılan bleaching işleminde bir seans ofis tipi ve pekiştirme amaçlı kısa süreli ev tipi beyazlatma kombine olarak uygulanması prosedür olarak belirlenmiştir.