Zigomatik İmplantlar

featured image

Zigomatik İmplantlar

30-07-2018

Merhabalar,geçtiğimiz haftalarda American R&D Institute of Implantology (ARDII) davetlisi olarak Kanada Toronto'da bilimsel bir sempozyumda zigomatik implantlar hakkındaki bilgi ve tecrübelerimi paylaştığım bir sunum gerçekleştirdim. Umarım ülkemizi bir çok ülkeden gelen dişhekimlerinin önünde en iyi şekilde temsil etmişimdir.

ARDII bir çok ülkeden dişhekimlerinin ve bilim insanlarının oluşturduğu, bilgi ve tecrübelerini paylaşıp, yeni araştırma projeleri üreterek implantolojinin gelişmesini amaçlayan bir topluluktur. R&D research ve development yani araştırma ve geliştirme kelimelerinin kısaltılmasıdır. Dişhekimliğinde kullanılan implantlar onlarca senedir uygulanmaktadır. Hastalara daha basit, kabul edilebilir çözümler sunmak amaçlı olarak sürekli araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılmakta ve bu çalışmaların sonucunda farklı implant tipleri ve uygulamaları hastalara sunulabilmektedir.

Benim Toronto'da yaptığım sunumda Zigomatik İmplantları ele aldım.İsterseniz soru-cevap şeklinde bu tedavi protokolünü ele alalım.

Zigoma İmplantları Nedir?

 Zigoma implantları kısaca zigoma kemiğine yerleştirilen implantlara verilen isimdir. Zigomatik kemik elmacık kemiği denilen gözün dış alt tarafından başlayarak bir kavis çizerek kafatasına bağlanan bir kemiktir. İç ve alt tarafta da üst çene kemiğine bağlanır. İşte üst çeneden  başlayarak elmacık kemiğine yerleştirilen 35mm -50mm arasında değişen uzunluklarda (normal dental implantlar ortalama 7-13 mm arasında ) implantlara Zigomatik İmplantlar denir.

Peki neden çene kemiği dururken elmacık kemiğine yerleştiriyoruz?  

Cevap çok basit  üst çenede implant koyabileceğimiz  kemik mevcut değil. İmplant yaptırma amaçlı gelen hastalarımzda özellikle bütün dişlerini kaybetmiş uzun süredir dişsizlik olduğu vakalarda her zaman için yeterli kemik bulamamaktayız. Bunun yanında trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları, kanser & kist gibi patolojiler nedeni ile hastalarda üst çenede büyük miktarlarda kemik kayıpları görebilmekteyiz. Bir kaç sene öncesine kadar bu tip durumlarda hastalara implant yapmak için sinüs lift operasyonu, iliak yani kalça kemiğinden aldığımız blok kemik transferi gibi farklı cerrahi seçenekleri hastaya sunarak ilk önce kemik oluşturma işlemi daha sonra ise implant uygulaması yapıyorduk. Cerrahi işlemlerin sayısının artması komplikasyon oluşma  riskini artırmasına, başarı yüzdesinin düşmesine ve çok uzun süren tedavilere sebep olabiliyordu.

Kaç tane implant yapılması gerekir ?

Artık Zigomatik İmplant seçeneği ile bir çok farklı cerrahi işlemden kurtularak hastaya tek seferde implantlarını uygulayıp, 1-2 gün içerisinde sabit geçici protezlerini yükleyip tedaviyi kısa bir sürede bitirebiliyoruz. Çenede arkadaki 2 zigoma implantı ile desteği sağlayıp ön bölgelerde gene standart implantlar kullanarak tedavilerimizi tamamlayabileceğimiz gibi eğer hiç implant yerleştirebileceğimiz kemik olmadığında 4 veya 6 adet zigomatik implanttan destek alarak tedaviyi bitirebiliyoruz.

Herkese Zİgomatik İmplant yapılabilir mi?

Her cerrahide olduğu gibi kontraendikasyon yani zigomatik implant yapamayacağız durumlar mevcut. Zigoma kemiğinin bulunmaması  kaza ve kanser ameliyatları gibi durumlar sonrası bazen zigoma kemiği hasarlanmış veya tamamen alınmış olabiliyor. Maksiller sinüs enfeksiyonları veya patolojileri ; zigomatik implant yerleştirirken pozisyona bağlı olarak çoğunlukla sinüs içerisinden geçmek zorunda kaldığından sinüs enfeksiyonlarının operasyon öncesi giderilmesi gerekir. İyileşmeyi etkileyen durumlar;  konrtolsüz diabet, karaciğer problemleri, radyoterapi veya kemoterapi gibi iyileşmeyi yavaşlatan veya engelleyen durumlar.

Zigoma İmplantları Nasıl Yapılır?

Zigomatik implant yerleştirme ameliyatları genel anestezi altında yapılan uygulamalardır. İşlem sonrası 4-5 gün süren ödem,şişlik gibi drumların  gözükmesi olasıdır. Reçete ettiğimiz ilaçların düzgün kullanılması ve post operatif bakımın doğru yapılması bu şikayetlerin hızlıca ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Yapılacaklar dişler nasıl olacak?

Zigoma implantlarının üstüne hibrit protez denilen özel bir protezin yapılması gerekir. Ayrıca zigoma implantlarının hemen yüklenmesi yani üstlerine geçici bir protez yerleştirilmesi gerekmektedir. Protez yüklenmeden iyileşmeye bırakılan zigomatik implantlarda başarısızlık görülmesi daha olasıdır. Hibrit protezler implantlara vidalar ile sabitlenen dişlerin ve aynı zamanda kaybolmuş olan dişeti dokusunu tamamlamayı sağlayan protezlerdir.  Hibrit protezler bilgisayarda tasarlanıp zirkonyum veya metal blokların kazınarak oluşturulan altyapılara sahip protezlerdir. Bu maliyetleri oldukça artıran bir faktördür. Eminim ki bu son teknoloji cihaz ve programların maliyetlerinin azalması ve bu tip bir uygulama yapabilecek konuya hakim teknisyenlerin yaygınlaşması ile önümüzdeki 5-10 senelik süreç içerisinde maliyetler daha da aşağı çekilecektir. Fakat şu anda tek bir çene için 5000-10000 avro civarında bir maliyet düşünülmelidir.

Kısaca zigoma implantları eskiden “Size implant yapılamaz” veya implant öncesi ağır greftleme işlemlerini ve uzun bekleme sürelerini kabul etmek zorunda kalan hastalar için yenilikçi sonuçları çok daha öngörülebilir uygulamalardır. Zigoma implantları ile ilgili herhangi bir sorunuz  olduğu veya fikir almanız gereken zamanlarda bize  çekinmeden ulaşabilirsiniz.

SAYGILARIMLA 

Dr. Dt. A. Natuk UYUMAZ

 

 

 

Bize Ulaşın

İletişim Formu

Randevu almak veya soru sormak için aşağıdaki formu kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz.

© 2024. Tüm Hakları Saklıdır.
Created by Excess Reklam